Serviz.bg » Полезно » Защо лаптопа не се включва или се рестартира сам

Защо лаптопа не се включва или се рестартира сам?

Лаптопа не се включва

Публикуваме следното улеснение за клиентите, търсещи сервиз. Информацията е полезна за клиента, защото му помага типово да определи дефекта и да изложи повредата пред сервизният техник коректно и достоверно, което спестява време и усилия и на двете страни. Желателно е и посетителите на тази страница да се запознаят с описаното,за да се намалят по възможност еднотипните въпроси и еднотипните отговори.

Лаптопът не се включва?

Това означава едно-вашият лаптоп не реагира на бутона за включване,вентилатор не се върти, не мигат никакви лампички. Индикацията за батерията може да свети, а може и да е пасивна (добре е да се упомене). Причините за подобно поведение може да са много:

 • Стабилизираният токоизправител (т. нар. адаптер) е дефектен ,а батерията е изтощена, дефектна или просто я няма. Ако при натискане на бутона за включване индикацията за заряд на батерията примигва, но лаптопа не се включва, това най-често говори за изтощена батерия и липса на захранване.
 • Лош или отсъстващ контакт в адаптера, на захранването в самата дънна платка или прекъснал/прекъсващ кабел.
 • Повреден или отсъстващ запис в BIOS.
 • Дефектирал елемент в захранващият блок на дънната платка. В този случай има много вариации-късо във веригите на захранването или батерията, дефектна интегрална схема/и на захранването, дефект в силова каскада и т.н..
 • Късо в южния или северния мост.

Лаптопът няма инициализация при включване.

Под този термин се разбира следното поведение на устройството-при натискане на бутона за включване вентилаторът се завърта и не спира, оборотите му са високи (не винаги е задължително), светва индикаторът за включване, индикациите CapsLock, Numlock и т.н., но не угасват, съответно по-нататъшно зареждане отсъства, индикацията за твърдия диск не свети, картина на дисплея няма. Този дефект лесно се бърка с липса на изображение. Причини:

 • Отсъства процесор или памет.
 • Дефектен запис в BIOS.
 • Неработещ северен мост.

Лаптопът се изключва на етап инициализация на BIOS.

Да не се бърка с незареждане на операционна система. Еднозначен проблем в случая е трудно да се посочи, но възможните причини са следните:

 • Прегряване на южния мост, често вследствие на късо в него.
 • Прегряване на процесора при задръстен с прах радиатор/вентилатор или лошо контактуващо охлаждане. Характерно е, че проблемът не е постоянен, а се проявява спорадично.
 • Липса на захранване в комбинация с изтощена батерия-лаптопа се превключва на батерия, но тъй като тя е паднала, а консумацията на запускащите се устройва става твърде голяма, то лаптопа се гаси.
 • Проблем с BIOS.

Не зарежда от HDD, или не разпознава хард диска.

Да не се бърка с незареждане на операционна система. В този случай като правило винаги можете да стигнете/влезете в BIOS. Такъв тип дефект има различни проявления при различните преносими компютри-може да зависнат при влизане в BIOS, да покажат черен екран с курсор, да кажат, че дискът не е системен и т.н. Типови дефекти:

 • Дефектен хард диск.
 • Дефектен южен мост.
 • Лош контакт.

Не зарежда операционна система или постоянно се рестартира при опит да зареди уиндоус.

Причината е повреден хардуер или софтуер (неправилно функциониращи драйвери, наличие на вируси или още много други възможни софтуерни проблеми). Понякога причината е в софтуера, но той се е „повредил“ заради неизправен хардуер.

Не работи дисплей.

Този дефект може да се раздели на няколко поддефекта: изображението е с дефекти, картината въобще липсва, изображение има, но едва се вижда. В тези случаи дефектите могат да бъдат:

 • Частично или напълно дефектирал графичен процесор, лош контакт на интегралната схема, проблем с паметите на въпросната (може да са външни или интегрирани).
 • Микро ключе.
 • Лентов кабел към дисплея.
 • Куплунг.
 • Инвертор на дисплея.
 • Лампа на дисплея.

Не се зарежда батерията.

 • Дефектна батерия.
 • Има дефект в захранващият блок на самата дънна платка.
 • Не достига мощност от външното захранване (зарядно за лаптоп).
Loading...

13 коментара

 1. емил цветков в 14:11 ч.

  Имам лаптоп IBM Think pad T43 . Лаптопът стартира но не включва монитора и звуковата индикация е 1331 . След дълга почивка , при стартиране , монитора запали , лаптопът започна стартирането на Windows нормално , но без да успее до краи и монитора изключи . Въпреки многоброините ми опити повече не запали . Според Вас видеото ли е изгоряло и може ли да се подмени

 2. Set в 11:52 ч.

  Здравейте,
  тези лаптопи имат 2 типови дефекта-видео и южен мост,но по описанието на дефекта не става ясно.
  Конкретно становище можем да дадем само след диагностика.

 3. Дани в 13:07 ч.

  Здравейте,
  моят проблем е следният, батерията на лаптопа не може да се зареди до край стига до 35-40% и после без зарядно кара около 5-10мин. и лаптопа се гаси сам без да предупреждава за преминаване в режим на хибернация. Въпроса ми е от къде ли идва проблема от батерията или зарядното, след като лаптопа си работи и като махна батерията само на зарядното

  Благодаря Ви предварително!

 4. Set в 18:29 ч.

  Дани, най-вероятно батерията е дефектна, но за да е 100% сигурно трябва да се тества, особено ако лаптопа е DELL или HP. Заповядайте в сервиза и ще го пуснем с наш адаптер, за да видим как ще се държи.

 5. Сасс в 21:30 ч.

  Имам лаптоп Asus x50z и от доста време започна да ми се изключва при работа. При почистване на вентилатор и радиатор разлика няма. Случва се при приложение което товари малко повече – например фотошоп, някоя игра.. Независимо дали лаптопа е загрял или не след 1 -2 мин работа с такова приложение се изключва и не иска да се пусне още няколко минути, само присветват. Ако имате идея какво е и колко струва горе долу ремонта да оставям лаптопа за реставрация в сервиза?

 6. Set в 16:15 ч.

  Здравейте,има много вероятности за подобно проявление:
  1.неправилно извършена профилактика.
  2.общо прегряване,заради частично повреден елемент(процесор,южен / северен мост,видео карта).
  3.нарушен контакт под някой от големите чипове или сокет.

 7. Сасс в 15:39 ч.

  Ами този проблем си беше преди профилактиката, а забравих да спомена, че и захранващия кабел е много горещ ( по-точно металната част която влиза в лаптопа). Това го прави и като се зарежда и като не се, но като се зарежда много по-бързо се изключва.

 8. Set в 14:20 ч.

  Сасс, след като се занимавахме реално с твоя лаптоп разбрахме, че проблемът е в некорекно работещ радиатор, по-точно – разхерметизиран heatpipe, което ще рече, че лаптопа ще спре да загрява след като му бъде подменено охлаждането !

 9. teo в 18:49 ч.

  Здравейте,
  Проблемът е с лаптоп SONY VAIO VGN-A250: при стартиране на компютъра се чува известно време прещракване на хард диска, не се зарежда нищо и излиза съобщение:
  Reboot and select proper Boot device or Insert Boot Media in selected Boot device and press a key_
  Иначе може да се влиза в BIOS-a.
  Хард дискът е оригиналния с лаптопа – Hitachi Travelstar 80GB ATA/IDE.
  Може ли по тези признаци със сигурност да се каже, че проблемът е само от повреден хард диск, а не е на друго място в лаптопа?
  При смяната му с какво трябвя да се съобрази, освен че е ATA и капацитета може ли да е например 160GB или 250GB?
  Благодаря.

 10. Aldin в 01:25 ч.

  Здрасти значи имам лаптоп Acer Aspire7520g – Та проблема е такъв…Като го вклучва лаптопа тръгва Power Бутона светва и точно преди да светне монитора му угасва 🙂 … И след няма и 2 секунди пак се вклучва и пак се повтаря това угасване и вклучване – Докато не искарам батерията – (И на захранване прави същото) Малко помощ ?.. 🙂

 11. Set в 20:30 ч.

  Повреден чипсет. Траен и надежден ремонт-само с подмяна на чипа. За съжаление това не може да се извърши, заради отсъствието на нови чипсети за този модел лаптопи на пазара.
  Можем да го вдигнем на крака,но за кратко.

 12. Нина в 14:11 ч.

  Да попитам отлепен чипсет на видеокартата ремонтирате ли,защото при нас ни казаха,че ако се запои ще изкара 2или 3 месеца и пак ще се отлепи.Възможно ли е да ви го продадем за части?

 13. Set в 03:52 ч.

  Това ще Ви отговори на първия въпрос : http://serviz.bg/podmqna-chipset-danna-platka-laptop.html , на втория – да изкупуваме дефектни лаптопи.

Оставете коментар

Serviz.bg е тясно специализиран сервиз за ремонт на лаптопи, настолни компютри и монитори в град София. Предлагаме резервни части и консумативи.