Оптични устройства в лаптопа – DVD / CD


dvd / cd за лаптоп

Едно от най-ненадеждните устройства в лаптопа, изместено от първото място по дефектиране единствено от батериите, това е cd/dvd оптичното устройство. Причините за това са банални:

  • Наличие на механични компоненти.
  • Излишната сложност на конструкцията, обусловена от малките размери.
  • 3. Високите работни скорости.

В лаптопите All-in-one, по лични наблюдения, cd/dvd оптичните устройства са по-надеждни, отколкото при малките, леки машини, където постоянното местене, друсане, удряне и т.н, чисто механично способстват за по-краткият им живот. Да не говорим за шума и вибрациите. Има случаи, при поставяне на лошо балансиран диск (леко увреден от топлина например), или леко зацапан, когато целият лаптоп започва да вибрира. Понякога, особено ако устройството е по-старичко, едно почистване на лещата може да намали описаните симптоми, но не винаги помага(да не кажа-помага твърде рядко). Ако извършвате въпросното действие сами, е важно да спазвате общоизвестните правила – никакъв алкохол върху лещата, никакви почистващи дискове, не използвайте дъха си.

Когато става въпрос за устройства, които са записващи : CD-RW / DVD-RW(записвачки), то тогава нещата стават малко по-сложни. Незаписването на дискове може да бъде както хардуерен проблем, то така и проблем със софтуера на устройството. Хардуерните проблеми е ясно как се отстраняват – с подмяна на записвачката, а при софтуерните се налага подмяна на фърмуеара ,с всички позитиви и негативи. Негативите са, че устройството може въобще да спре да работи, нещо с което трябва да се съобразявате, преди да промените каквото и да било. Да не говорим, че с постоянната поява на пазара на бланки, записващи се с по-високи скорости, с увеличен обем, вероятността записвачката да записва всичко коректно, намалява прогресивно. Колкото до хардуерният ремонт на cd/dvd оптичните устройства, той на практика отсъства. Все още има сервизи, където максимумът на усилията се свежда до подмяна на цял модул механика или електроника, но те са повече изключение, предвид, че трябва да разполагат с голяма база от бракувани устройства, да не говорим, че е спорно дали в този труд има някакъв смисъл. Най-доброто решение е покупка на ново оптично устройство, с гаранция.

Loading...