Как да тествате рам паметта си с memtest86+

Грешки в RAM паметта могат да предизвикат непредсказуемо поведение на Windows. Ако подозирате, че именно рам паметта е причина за това поведение, ние ще ви обясним как да я тествате.

Проблеми в модулите памет (RAM) може да предизвикат непредсказуемо поведение на вашата Windows система, включително син екран на смъртта. Ако подозирате, че вашата рам памет е повредена, може да направите тест, за да потвърдите, че проблемът е именно там.

Производителите на лаптопи и настолни компютри, понякога включват предварително инсталирани помощни приложения, включително и такива за тестване на рам паметта. Чувствайте се свободни да използвате тези програми, особено когато вашият компютър е в гаранция и искате да предявите правото си на рекламация в сервиза. Производителите ще ви насочат често именно към техните помощни приложения, преди да се съгласят да заменят повредената част или да ви насрочат сервизно обслужване.

В това ръководство, ние ще използваме едно широко разпространено приложение за тестване на паметта – memtest86+. Уважавани производители на памет като Samsung, Hynix, Kingston, ADATA и други, препоръчват именно memtest86 за диагностика на техните продукти.

1. Сдобийте се с програмата memtest86+

За да използвате приложението, първо трябва да го свалите и да създадете стартиращо устройство (bootable media). Ще трябва да изберете между това да свалите ISO image файлът и да създадете CD/DVD или да изтеглите приложение, чрез което да създадете стартиращо USB флаш устройство.

2. Създайте зареждащо (bootable) устройство

Ако искате да създадете memtest CD или DVD, разархивирайте сваленият ISO файл и използвайте програма за запис на ISO върху диск. В Windows 7, просто кликнете с десен бутон върху ISO файлът и изберете „Burn disc image,“ или „Open with“ -> „Windows Disc Image Burner“ след което следвайте стъпките за да запишете диска.

Запис на memtest86

Ако искате да създадете зареждащо memtest USB флаш устройство, използвайте автоматичното приложение и следвайте указанията, за да създадете устройството. Уверете се, че използвате празно флаш устройство, като програмата ще изтрие всички файлове на него.

usb memtest86

3. Направете тест на паметта на лаптопа или компютъра си

За да стартирате приложението memtest, вкарайте зареждащият диск или флаш устройство и пуснете компютъра си, след което тестът ще започне автоматично. Ако имате проблем със зареждането, уверете се че редът на устройствата в BIOS-а, от които компютърът зарежда е следният – на първо място е оптичното устройство (CD) или USB устройството, а след това е твърдият диск.

Ако имате повече от един модул памет, ви препоръчваме да тествате само по един едновременно, използвайки DIMM слотът на дънната платка. Това ще ви помогне да изолирате проблемният модул.

Осемте различни теста на memtest86+ може да се нуждаят от няколко часа за завършване, в зависимост от големината на вашата RAM памет. Успешният тест, трябва да завърши без нито една докладвана грешка. Ако тестът е неуспешен, програмата ще докладва грешките в ярко оцветени колони в червен цвят.

Грешки при тестване на рам памет

Това е. Ако вашият RAM тест е неуспешен, това би трябвало да е достатъчно за повечето компании да одобрят замяна. Имайте в предвид, че неуспешен тест, също така може да бъде индикатор за проблем с процесора, дънната платка или лошо конфигурирана (несъвместима) рам памет.

Loading...