Залят лаптоп – какво трябва да направите?

Залят лаптоп
 1. Веднага изключете лаптопа.
 2. Изключете зарядното устройство, както от лаптопа, така и от електрическата мрежа.
 3. Извадете батерията на лаптопа. Ако батерията е мокра, подсушете я и е желателно да я съхранявате на пожаробезопасно място, защото при попадане на влага в нея има риск от спонтанно възпламеняване в последствие.
 4. Обърнете лаптопа надолу с мястото от където попаднала течността е попаднала в него и го оставете в това положение поне 1-2 часа.
 5. Възможно най-бързо занесете залетия лаптоп в СПЕЦИАЛИЗИРАН сервиз за ремонт на лаптопи.

Какво НЕ трябва да направите:

 • След заливане на лаптопа не правете опити да го включвате преди да бъде отворен и почистен от попадналата течност! Това може би е една от най-честите грешки при заливане на лаптоп.
 • Не използвайте сешоар за да сушите клавиатурата или която и да е друга част от залетия лаптоп. Няма да е първият случай, в който бутоните на клавиатурата ви ще се огънат като кашкавал от високата температура.
 • При обръщане или пренасяне внимавайте течността да не изтече върху дисплея на лаптопа!
 • Не правете опити сами да почистите дънната платка на залят лаптоп, както и не възлагайте това начинание на хора, които няма да могат да отстранят евентуална възникнала повреда. Причината това да е огромна грешка е много проста: ако след заличаване на всички следи от попадналата течност работоспособността на изделието е частично или напълно нарушена, много по-трудно е да се локализират дефектиралите интегрални схеми (от единични по-големи чипове и/или повече на брой дискретни елементи) на дънната платка.
Лаптоп залят с течност

Течностите са относително лош проводник, но след попадането им върху дънната платка на лаптопа, лесно може да доведат до дефект на един или повече електронни компоненти.

След протичане на електричество през мокрите повърхности на дънната платка възниква електролиза. На мястото на течността се образува тънък слой електролит, а последвалата го корозия постепенно може да разяде елементи, писти и дори слоеве на печатната платка.

Залят лаптоп и риск при различните видове течност:

 • твърд алкохол – колкото е по-висок градуса на алкохола, толкова по-малки са неговите корозивни свойства;
 • залят лаптоп с вода – относително слаб проводник, изпарява се с остатъци, но може да доведе до корозия на елементите;
 • залят лаптоп с бира или вино – по-утежнен случай от заливането с вода;
 • кафе – освен с механични частици от кафето, напитката може да замърси елементите на лаптопа със захар и мляко;
 • лаптоп залят със сок, фреш – както при заливане с кафе, но с повече отложени захари;
 • морска вода – неприятна ситуация поради по-високата електропроводимост;
 • кола – най-лошия вариант: голяма киселинност и съдържание на захар води до високи корозивни свойства и трудно почистване.
Loading...