Почистване на лаптопи и компютри – профилактика

Профилактика – почистване на компютър или лаптоп

Почистване на лаптоп от прах

Неизбежно в хода на употреба на един лаптоп или компютър в него попадат прах и малки твърди частици. Този проблем е изключително ускорен в големите градове, където движението по пътищата, работата по строежите и неподдържаните незатревени площи образуват облаци прах, част от която влиза и в устройствата, които ежедневно ползваме. Резултатът е нарушено охлаждане, което води до загряване и забавяне на работата на уредите, а понякога и до загубване на тяхната работоспособност поради прегряване. Какво може да се направи? Редовно почистване – профилактика. Компютърът или лаптопа се разглобяват, изваждат се охлажданията, прашните вентилатори и радиатори се почистват със сгъстен въздух. Отстранява се и останалият прах в кутията. Така донякъде се удължава и живота на вентилаторите, а като цяло предпазваме така необходимата ни техника от повреди.

ЦЕНИ ЗА ПРОФИЛАКТИКА

Залят лаптоп

Залят лаптоп – какво трябва да направите?

Ударен или падал лаптоп /отнася се и за друга техника/

Ударен лаптоп

Това е възможно най-неприятната повреда на лаптоп, често водеща до невъзстановими последствия. Употребата на двустранно фолирани многослойни печатни дънни платки в съвременната техника често води до невъзможност за ремонт и подмяна на цели модули. В един лаптоп например, спуканото дъно обикновено се подменя, ремонт е възможен, но съществува опасност от рецидив на дефекта. Как да постъпим? Трябва да се обърнем към компютърен сервиз разполагащ с нужната апаратура, за да определи адекватно размера на щетите и да препоръча възстановяване или смяна на увредения модул.

Избор на сервиз за ремонт на лаптопи

При съвременната техника дефектите са често срещано явление,предвид използваната елементна база и технологично изпълнение, целящо оптимална функционалност при ниска цена на крайния продукт. Когато се наложи да търсим сервиз за ремонт на лаптопи е хубаво да знаем как да реагираме,за да си спестим ненужното губене на време,нерви и средства. Докато лаптопът ни има валидна гаранция сме защитени – ремонтът се извършва в определен срок и е безплатен, стига да не са нарушени гаранционните условия. Но рано или късно гаранцията изтича, а дългата експлоатация си казва думата и е възможно да настъпи повреда, която да направи лаптопа нефункционален.Избор за сервиз на лаптопи Тогава изборът на подходящ сервиз е от голямо значение.В гаранционните сервизи работят добре подготвени техници, минали обучение за работа с дадена марка, но в повечето случаи те са принудени да работят на ниво борд. Примерно след диагностика на повредата се оказва, че не работи дънната платка на лаптоп, тогава не се търси конкретна дефектирала част, а се предлага смяна на цялото дъно. В някои случаи цената за смяна е оправдана,но в повечето случаи тя се доближава до цената на нов лаптоп.Друг пример е намалената или неравномерна емисия на CCFL лампи в матрицата, т.нар. подсвет. В една част от сервизите вместо подмяна на лампа се предлага изцяло смяна на матрица на лаптоп, тъй като върви в комплект с подсвета. Така че при избора на сервизна база за извънгаранционен ремонт е важно да се избере тази, в която работят техници, подготвени за ремонт на ниво компонент. Ясно е, че не всяка повреда може да бъде отстранена по този начин, особено при липса на документация, тъй като самият производител не предвижда такъв тип ремонт. Политиката е възникналите дефекти да бъдат отстранявани с подмяна на цели модули. Но добре подготвен специалист е способен да отдели време и знания, за да извърши подобен извънгаранционен ремонт на лаптоп. Това е добре и за клиента, защото цената на ремонта е многократно по-ниска, отколкото подмяна на цял, сглобен модул.

Loading...