Охлаждане на процесора в лаптопа

Охлаждане на процесора в лаптопа

Вече изяснихме, защо процесорът загрява. А сега ще обясним как се извършва охлаждането му. Болшинството от потребителите се интересуват от следния въпрос: “ можем ли да накараме процесора да работи по-бързо? “ , или иначе казано, да го клокнем(да повишим работната му честота извън препоръчаната от производителя)? На практика отговорът е ‘Не’. При повечето лаптопи, клок на процесора е невъзможен, най-вече заради начинът на работа на дънната платка, където превключването на честотите се извършва автоматично. Даже и да има такава възможност, това е изключително неудачно, защото, както изяснихме, повишаването на честотата води до повишаване на топлоотделянето, а охлаждането в лаптопите е наистина сериозен проблем. Освен това, там няма възможност за монтиране на по-масивен радиатор или вентилатор, тъй като системата за охлаждане във всеки лаптоп се проектира в пряка взаимовръзка с размера и обема на корпуса. Тук можете да видите цени на процесори за лаптоп, които продаваме.

Има още няколко нюанса при охлаждането, на които е редно да се обърне внимание при покупка на лаптоп. На първо място трябва да се отчете, че процесорът, работейки дори под честотите, за които е проектиран, грее достатъчно много, а тъй като въпросните честоти постоянно се увеличават с напредването на технологиите, то се налага употребата на все по-ефективни системи за охлаждане. Тяхната ефективност се определя не само от големината на радиатора и оборотите на вентилатора, но също така зависи и от големината и разположението на вентилационните отвори на корпуса. А при покупка, само с външен оглед, ефективността на охлаждането може да бъде преценена само по тези отверстия.

Ето и най-често срещаните типове разположения на вентилационните отвори в преносимите компютри:

1. – Вентилационното отверстие е едно,на едната страница на корпуса,или в задната част.

2. – В корпусът има и въздухозаборник, и въздухоотвод. Въздухозаборникът е разположен на дъното на кутията, обикновено с кръгла форма, а въздухоотвода е на някоя от страниците или в задната част. Въздухоотводите могат да бъдат и два-и отстрани, и отзад на кутията.

3. – Вентилационните отвори са два : отзад и отстрани; едното е въздухозаборник, другото-въздухоотвод.

1ви вариант На днешно време се среща рядко, може да бъде видяно при някои по-стари машини, ролята му е на въздухоотвод, а въздухът се забира през цепките на корпуса. Едно малко предимство на тази система е, че въздухът, преминавайки през лаптопа, охлажда всичките му компоненти(възможно, разбира се, само при съответното проектиране). Минусът е, че въздушният поток е недостатъчен за качествено охлаждане.

2ри вариант се характеризира с далеч по-добро охлаждане на процесора, но и тук има минуси-въздухозаборникът не трябва в никакъв случай да се закрива, което значи, че машината трябва да работи на гладка и твърда повърхност, употребата върху килим, мокет, тапицерия на кола или друга мека повърхност, е нежелателно.

3ти вариант на разположение на отворите, е може би най-удобен и функционален за работа с устройството. Недостатък е късият път между ‘входа’ и ‘изхода’ на въздушният поток, който не дава възможност за ефективно охлаждане на останалите компоненти в лаптопа.

Какви са обичайните причини за лошо охлаждане на процесора? На първо място, това е домашният прах и космите от домашни животни. Натрупването им в радиатора и вентилатора на лаптопа довежда до проблеми. Друг фактор е съхненето на термопастата, ако е използвана такава. Решението е профилактика на компютъра през периоди от време, в зависимост от количеството на навлизащият прах, наличието на домашни любимци(косми), изначална работна температура на процесора(има по-горещи и по-студени).

Loading...