Рам паметта на лаптопа – оперативна памет

Рам памет за лаптоп

Оперативната памет при лаптопите се отличава от тази при настолните компютри само по едно – размера. Всичко останало съвпада. Съществуват няколко типа памети: DRAM(Dynamic RAM*[Random Access Memory]), EDO DRAM(Extended Data Output DRAM), SDRAM (Synchronous DRAM), DDR SDRAM (Double Data Rate SDRAM).

И като допълнение:

SO DIMM(Small Outline DIMM), разновидност на DIMM, но с по-малък размер, предназначена на първо място, за употреба в мобилни компютри. Най-популярни са 72 и 144 пиновите модули.

DIMM(Dual In-Line Memory Module) – най-съвременната разновидност при оперативните памети. Отличава се от SIMM по това, че контактите от двете страни работят независимо едни от други(dual), което позволява да се увеличи съотношението между широчината на шината спрямо геометричния размер на модула. Съвременната оперативна памет се нарича синхронна (за разлика от по-старата генерация на асинхронната памет), поради синхронизирането с процесора, което води до по-голяма производителност.

На днешно време се употребява DDR SDRAM памет, при която се предават не един, а два пакета данни на такт. На теория производителността би трябвало да се вдигне два пъти, но на практика варира между 40-60 процента в повече, в сравнение с SDRAM. За увеличаване на маркетинга, производителите започнаха да обозначават скоростта не по физическата тактова честота, а по ефективната, т.е. честотата на предаване на един пакет данни. И както вече споменахме, тъй като при един физически такт се предават два пакета, то и ефективната честота излиза два пъти по-висока.

Естествено е, че различните типове рам памети са несъвместими една с друга. Но твърде често дори еднакви типове оперативна памет, но от различни производители, не работят коректно, или въобще, една с друга (при лаптопите тази несъвместимост е по-силно изразена, от колкото при настолните компютри). Понякога проблемът се решава с проста размяна на местата, но не винаги. Производителите на лаптопи имат практиката да поставят в продукцията си евтини памети, за икономия. Това не е особен проблем, тъй като макар и евтини, те са преминали тестове, което значи, че вероятността да работят и в бъдеще е голяма. Проблем може да настъпи при опит за добавяне на памет и има случаи, когато лаптопът въобще и не пали с добавеният модул. Затова е добре при покупка на памет с цел ъпгрейд, модулът да се тества върху лаптопа на място, при продавача. Разбира се, въпреки преминатите тестове, някои памети могат да започнат да генерират грешки след време, или да се “предават” термично, при продължителна работа, но това са по-скоро изключения.

Loading...