Избор на матрица за лаптоп

Матрици за лаптоп

Когато избирате лаптоп, никога не правете компромис от качеството на дисплея. Ако работите постоянно на лаптопа, икономията със сигурност ще се отрази на вашето зрение и комфорт.
Много разпространени в днешно време са TFT – LCD екраните. Голям пробив в областта на създаването на дисплейя на лаптопа е замяната на пасивния (DSNT) с активен (TFT) екран. Активната матрица дава възможност за приложение на преносимия компютър в различни области на човешката дейност.

Когато си купувате лаптоп с течнокристален монитор, обърнете особено внимание на абревиатурата, указваща технологията на производство на на монитора – TN матрица, IPS, MVA матрица. В процеса на усъвършенстване на екраните се извърши замяна на TN с IPS и в последствие замяна на IPS с универсалната MVA и с нейните разновидности.

TN (TN+Film) – Twisted Nematic + Film

TN матрицата е първата и най-евтина технология за производство на течнокристален дисплей. Twisted Nematic + Film е усукано състояние на течните кристали, което разширява ъгъла на образа. Скоростта на реакция на дисплея, произведен по TN технология от 25 мс е голямо предимство. Недостатъците на този тип матрици са следните:

  • Ако прегори управляващ транзистор на дисплея се появява ярка светла точка – пиксел. Ремонт на екрана на лаптоп с много такива пиксели е невъзможен. В такъв случай се извършва замяна на матрицата;
  • Ненаситен цвят на образа, приближаващ се към сивото;
  • Много малък зрителен ъгъл – максимум 150 ̊.

Лаптоп с TN матрица е подходящ за работа в офиса и за компютърни игри.

IPS – In-Plane Switching

При IPS матрицата технологията на производство на течнокристалния дисплей коренно се отличава от производството при TN матрицата. В спокойно състояние течните кристали не пропускат светлина и затова пикселите на дисплея ще стават ярки само при увеличение на подаваното напрежение, следователно черният цвят ще бъде идеален, а контраста на монитора – оптимален. Зрителният ъгъл ще бъде по-голям отколкото при TN матрицата. Този тип лаптоп е подходящ за работа в офис, компютърни игри и гледане на видео.

MDV – Multi-Domain Vertical

MDV матрицата събира в себе си всички преимущества на IPS матрицата, притежава висока скорост на реакция, но отсъства необходимата за компютърните игри динамика. Най-големият недостатък на този тип матрица е високата цена. Особено е подходяща за работа с цвят. Съществуват и разновидности на MDV матрицатаPVA (Patterned Vertical Alignment) от Samsung. Подходяща е за всякакви цели.

Вижте цените на матриците за лаптоп

Loading...