Говорителите на лаптопа – колоните

Колони за лаптоп

Ако трябва да говорим честно, не можем да имаме никакви претенции към качеството на звука при лаптопите. Звуците се изработват от вградена звукова карта, а вградените в корпуса колони нямат нито обем, нито мощност, за да доставят нещо качествено до слуха ни. Важното в случая е, звукът да стига до нас разбираем. А това с какво качество и сила ще стигне до ушите ни, зависи както от разположението на говорителите, така и от големината им, която, разбира се, варира при различните модели лаптопи. Ето няколко примера за различно конструиране, които биха довели до разлики в “чуваемостта” :

1. Говорителите са разположени на долния капак на лаптопа.

Това е възможно най-неудачният вариант. Обикновено се среща при някои от по-старите лаптопи, на днешно време е изоставен като концепция. В този случай звукът стига до ушите с много лошо качество, а освен това е и много тих. Често хората поставят предмет под лаптопа, например молив, за да чуят нещо.

2. Разполагане на говорителите на горния капак на лаптопа, под клавиатурата.

По-удачно решение от вариант 1. Големият минус е, че когато пишете, докато слушате музика,например, ръцете ви закриват говорителите.

3. Говорителите са поставени на горния капак на лаптопа, над клавиатурата.

Това е най-доброто конструктивно решение, тъй като няма обекти, които да закриват колоните. Малкият минус е, че на въпросното място обикновено не достига свободно пространство за поставяне на говорители с по-голям размер (пречат панти, кабели, профили на капаците, “стърчащи” елементи по дънната платка на лаптопа).

Loading...